Coca de Sant Joan

Ingredients:

Per la crema pastissera (no és necessària, però queda més saborosa):

  • 60 gr. de sucre
  • 250 gr. de llet
  • 30 gr. de Maizena
  • 2 ous
  • 1 culleradeta de essència de vainilla
  • 10 gr. de mantega
  • Unes gotes de suc de llimona

Per la massa:

  • 100 gr. de sucre
  • La pell d’una taronja (sense part blanca)
  • La pell d’una llimona (sense part blanca)
  • 2 ous + 1 rovell d’ou
  • 80 gr. de mantega
  • 65 gr. d’oli de gira-sol
  • 140 gr. de llet
  • 40 gr. de llevat fresc
  • 550 gr. de farina de rebosteria

Per decorar:

  • 1 ou batut
  • Fruita confitada (opcional)
  • Pinyons
  • Sucre i aigua (opcional)

Preparació amb la Thermomix®:

Comencem preparant la crema pastissera. Per això tirem tots els ingredients de la crema al vas, menys la mantega i programem 7 minuts, temperatura 90°, velocitat 4. Si ens ha quedat molt líquida, hi podem tirar una mica més de Maizena, però sempre pensant que quan es refredi quedarà més espessa. I el mateix al inrevés, és a dir, si ens ha quedat molt espessa li podem tirar una mica més de llet.

A continuació, afegirem la mantega i barregem durant 5 segons, a velocitat 3.

Reservarem la crema en un bol i taparem amb paper film, enganxat a la crema perquè no formi crosta i deixem refredar.

Rentarem i assecarem el got de la Thermomix i començarem a preparar la massa de la coca.

Tirarem el sucre al vas, ben sec, i programarem 20 segons, velocitat progressiva 5-7-10.

Afegirem les pells de la taronja i de la llimona, ben netes i seques, tornarem a programar 30 segons, a velocitat progressiva 5-7-10. Amb l’ajuda de l’espàtula, baixarem les restes que hagin quedat per les parets i a la tapa.

Afegirem els ous, la mantega (prèviament escalfada uns segons al microones perquè estigui toveta), l’oli, la llet i el llevat. Barrejarem durant 4 segons, velocitat 3. Tot seguit programem 2 minuts, temperatura 37°, velocitat 2.

Seguidament incorporarem la farina i barregem durant 4 segons, a velocitat 6. Seguidament programem 2 minuts, velocitat espiga. Ens quedarà un massa fina i enganxosa.

Ara deixarem reposar dins del vas fins que dobli el seu volum (entre 1’30h i 2h)

Preescalfarem el forn a 180º i col·locarem paper vegetal sobre una safata de forn.

Qfoto 1 (4).pnguan la massa ja hagi doblat el seu volum ens untarem les mans amb una mica d’oli, la treure’m del vas i sense amassar-la ni tocar-la gaire l’estendrem sobre el paper vegetal.

A continuació pinzellarem la massa amb l’ou batut. Ficarem la crema pastissera en una mànega i creem l’enreixat sobre la massa.

Seguidament decorarem amb les fruites a trossets i tirem els pinyons per sobre. En un potet hi posem, si es vol, una mica de sucre i unes gotetes d’aigua, i creem una pasteta molt espessa i l’escampem en petites boletes per sobre la massa.

Deixem que reposi durant 20 minuts aprox., a temperatura ambient i en un lloc sense corrents.

foto 5.pngFinalment la posarem al forn a 180 º, uns 20-23 minuts aproximadament.

La traiem i la deixem refredar.

foto 3 (3).png

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s